Gremo_na_igrisce_Pisano

Gremo na igrišče! Računalniki naj se ugasnejo – otroške oči naj se prižgejo!

Ko sva še kot fant in punca iskala stanovanje, sva iskala takšnega, da bo primerno tudi za otroke. In ko sva ga našla, nama je bil takoj všeč tudi zato, ker je del stanovanjskega naselja v obliki kroga, znotraj katerega je otroško igrišče. In kakšna sreča – pogled skozi vsa okna je usmerjen na – otroško igrišče :). In še večja sreča – v naših blokih živi ogromno mladih družin. Ko je male kobacačke začel zanimati pesek, smo ugotovili, da je igrišče precej zanemarjeno. V peskovniku je zaudarjalo po mačjih iztrebkih, ograjica naokoli je bila delno podrta … Takrat se nas je nekaj zbralo in kupili smo dvajset vreč mehke mivke, očetje so peskovnik zagradili, pripravili ponjavo in vestno smo skrbeli, da je vse ostalo čisto za naše malčke.

Otroci so zrasli. Nekateri starši so še močneje zagrabili, ugotovili, da občina lepo poskrbi za poškodovana igrala in klopi, če se ji javi okvare, ter v okviru Centra za izkustveno učenje in aktivnosti na prostem ustvarili projekt Gremo na igrišče.

Želimo si namreč, da se otroci spet vrnejo na otroška igrišča. Da ustvarjajo, se lovijo, delajo ‘lumparije’ (ok, čim manj, ampak tudi to je del otroštva), se družijo … in ne čepijo doma za zasloni. Morda preveč vpisujemo otroke na najrazličnejše aktivnosti in jim privoščimo premalo spontane igre na prostem. Če se le spomnim, kako zelo smo mi kot otroci hlepeli po takšni igri! Prav zato podpiram projekt, ki teži k temu, da se otroci preprosto – igrajo. Tako povsem spontano razvijajo tiste kompetence in moči, ki jih trenutno potrebujejo in za katere se odločajo povsem sami. Otrokom avtorji projekta sporočajo: “Pojdite  na igrišče, igrajte se po svoje, prepirajte se po svoje, probleme, ki vam pridejo na pot, rešujte po svoje, doživite svoje otroštvo aktivno in na vaš način.” Vse to je potrebno za zdrav vsestranski razvoj otroka, poleg tega se otrok tu intenzivno uči lastnega nadzora nad svojim življenjem. Vesela sem, da so ustanovitelji doma prav v našem naselju, da se od tu dogaja in širi. Po Ljubljani, Kranju, Novem mestu ….

Kaj smo počeli danes? Zabijali žeblje, vrtali in žagali, oblikovali z glino, risali, se preizkušali v cirkuških spretnostih in hoji po vrvi, pa pekli na žaru …

Nekaj današnjih utrinkov

Gremo na igrišče | V senci | Pisano Gremo na igrišče | Hišica | Pisano Gremo na igrišče | Mojstra | PisanoGremo na igrišče | Ravnovesje | Pisanotroško

Dodaj odgovor