Salzburg – vsakič ko ga obiščem, me prevzame s svojo energijo

Salzburg

Avstrijsko mesto z italijanskim pridihom, ki me vedno znova navdihne

Kot novinarka sem bila v Salzburg povabljena že tolikokrat, da ne štejem več. A vsakokrat ga doživljam, kot da sem v njem prvič. Vedno znova obiščem njegove najpomembnejše točke in vedno znova v njem najdem kaj novega. Salzburg je mesto, ki šepeta, poje, igra, prisluhne … Napevu mocartin, igrivemu Figaru, resnemu koncertu ali Edelweissu, ki je postal znan s hollywoodskim filmom. Sveto noč šepeta ne le v prazničnem decembru, saj je nastala prav v Salzburgu, mestu glasbe (njen skladatelj je Joseph Mohr, rojen v ulici Steingasse). V Salzburgu rada prisluhnem tudi ogrlici veličastnih gora, ki pripovedujejo zgodbe, odmevu konjskih kopit po tlaku, vzklikom turistov, klikanju fotoaparatov, šumenju vodometov in papirčkov, v katerih se skrivajo slastne čokoladne kroglice.

 Salzburg – Mozartovo mesto

Salzburg - koncert na večerjiVeliko več kot pesmi ponuja Salzburg – rojstno mesto Wolfganga Amadeusa Mozarta, ki me je s svojimi notami začaral že, ko sem še igrala kljunasto flavto. In ko sem prvič obiskala Mozartovo mesto, bilo je ob dvestoti obletnici njegove smrti, je v mestnem jedru igrala njegova glasba. Nikoli več se ni ponovilo (čeprav si vsakič znova želim) in sprašujem se, ali ni bila to le moja domišljija. Ali so njegovo glasbo morda predvajali le v njegovi rojstni hiši in me je potem spremljala še med raziskovanjem čudovitega mestnega jedra, ki tako zelo spominja na davne čase, ko so se tu sprehajale še gospe v krinolinah, zdaj pa izložbe ponujajo najboljše kose oblačil po najnovejši modi in iz najfinejših materialov? Celo znak za trgovino Špar, ki si je izborila prostore v pritličju Mozartove rojstne hiše, je zlate barve, tako kot napis skladateljevega imena, v trgovini pa prodajajo le najbolj izbrane delikatese, fine solate in najboljše spominke. V središču Salzburga ni nič prepuščeno naključju, tudi to ne, da vas lahko ujame nevihta. O obilici dežja v njihovem mestu Salzburžani govorijo odkrito ter na vsakem vogalu ponujajo dežnike (seveda z Mozartovim portretom ali notami ter po salzburško zasoljenih cenah).

Salzburg – mesto z značajem

Salzburg mi je všeč, ker je majhen. Butičen. Ker v mestnem jedru ni plastičnih oken, satelitskih anten in klimatskih naprav, ki bi kazile videz starih zgradb, ker mestno jedro krasijo čudoviti ‘retro napisi’ na trgovinah, ki so še kako vidni tudi brez neonske osvetljave, saj so prave umetnije ‘starodavne’ obrti.

Pogled se mi v tem čudovitem avstrijskem mestu v italijanskem slogu (njegov nadškof ga je v času nastajanja hotel zgraditi v mali Rim) vedno znova ustavlja na veličastni trdnjavi Hohensalzburg, ki mogočno kraljuje nad mestom, in nanjo se preprosto vedno moram povzpeti.

Salzburg pa imam rada tudi zato, ker si v vsakem hotelu, kjer sem nastanjena, lahko izposodim kolo in odkolesarim skozi mestne ulice, ki mi šepetajo svoje zgodbe, ter se tako hitro znajdem v naravi, kjer lahko poslušam čričke in odplešem na bližnje griče, kot Maria iz filma Moje pesmi, moje sanje, ki je preplezala vse okoliške gore, preden svojega koščka sveta in srca ni podelila z družino von Trapp. Vsakič znova si rada ogledam tudi vodne vragolije pretkanega in nič kaj pobožnega škofa Markusa Sittikusa, ki si je točno pred  400 leti zamislil, kako bi se lahko v okolici palače Hellbrunn norčeval iz svojih petičnih gostov, še raje pa na robu velikega zelenega parka popijem kavo ali si privoščim lahko kosilo, medtem ko gledam drevesa ob cesti in si predstavljam, kako z njih visijo von Trappovi otroci. Da bi tudi jaz imela tako igrivo in norčavo vzgojiteljico, kot je bila Maria! A to je le film.

 

 

Salzburg – zibelka filma Moje pesmi, moje sanje

Čeprav so si Američani res izposodili zgodbo resnične družine von Trapp, ki je zatočišče pred nacisti našla v obljubljeni deželi, kjer je s svojimi koralnimi napevi tudi zaslovela, je film poenostavljeno holywoodski in Maria je v njem dobila vlogo ‘dobrega’. Te zanima, kaj se je slavni družini godilo v resnici? Maria je resnično ljubila von Trappovih sedem otrok. In poročila se je zato, da je lahko skrbela zanje, da je postala njihova druga mati. Res je znala biti ljubeča in norčava in res je neskončno lepo pela. A (pre)večkrat se je tudi močno razjezila in kričala brez intonacije in glasno, brez reda metala stvari okrog sebe in spravljala v obup vso družino. Njena prva hčerka je tako doživela živčni zlom, druga je pobegnila in se skrivaj poročila … V nasprotju z Marijinimi izpadi pa je bil von Trapp, ki je na začetku filma prikazan kot brezčuten oče, do otrok zelo nežen, ljubezniv in ljubeč, zato se družina s filmom po hollywoodsko ni mogla strinjati. Pa pustimo trače, o katerih tudi Salzburžani vedo bolj malo. Večina jih sploh ne ve, da že 52 let obstaja najbolj znani muzikal vseh časov, The sound of Music ali – po naše – Moje pesmi, moje sanje, da je nekoč v Salzburgu živela premožna družina von Trapp, da Hollywood opeva lepoto njihovega mesta in okolice in polni letala turistov, ki si zaradi filma želijo ogledati mesto in poiskati vsak delček neomajne lepote mesta, stavb in narave, posnetih v filmu. A to še predobro vedo turistični delavci, zato lahko v nekaterih hotelih na njihovem televizorju vklopite program, na katerem ves čas predvajajo film. Tako malo za osvežitev, raziskovanje mesta skozi oči Hollywooda, bo prav zanimivo. Moj obisk Salzburga po poteh filma Moje pesmi moje sanje pa si lahko preberete tukaj.

 

Duh Mozarta prežema mesto Salzburg

Raje kot s poenostavljenimi muzikali se Salzburžani ukvarjajo z resnejšo glasbo. Na njihovi glasbeni akademiji je učila tudi Marjana Lipovšek, ki je dobila njihovo častno nagrado za življenjsko delo. V Salzburgu radi poslušajo Ireno Grafenauer in vse najboljše izvajalce resne glasbe z vsega sveta. Tu imaš občutek, da je violina položena že dojenčkom v zibelko. Poleg odlično ukrojene noše, v kateri gredo domačini radi na najboljše kosilo v mestu. Če bi si jo radi kupili za spominek, pripravite zlato kartico – dobro ukrojene pod 1.000 evri ne dobite. Morda bodo res bolj uporabne mozartove kroglice, ki jih prodajajo za vsakim vogalom, sladkega darilca bodo veseli vsi, vas pa bodo ob dotiku jezika z marcipanom, ki se ga je še ravnokar držala čokolada, spomini v hipu odnesli na večerjo ob glasbeni spremljavi sredi mesta.

 

Mozartove kroglice v modro-srebrni embalaži

Furstove kroglicePa vendarle – svoje najdražje sladkosnede presenetite z originalnim čokoladnim presežkom. Pozabite na zlato-rdeče papirčke z Mozartovim portretom – čisto prave mozartove kroglice boste dobili zavite v srebrno-moder papir. Ročno izdelane Fürstove kroglice iz izbranih sestavin so tiste, ki res nekaj štejejo (in stanejo od 1,20 evrov na kos), dobite pa jih v le treh čokoladnicah z napisom Fürst (največja je v središču mesta na Old Marketu ob najstarejši Salzburški kavarni Tomaselli, ki jo še dandanes vsako soboto zjutraj zapolnijo domačini). Za šalo naredite degustacijo ter pokusite navadno tovarniško kroglico, nato pa še originalno, bogato oblito kroglico s kakovostno čokolado, ki je bila prvič narejena leta 1905.

Salzburg, solnograški žličnik, tortica iz Tomasellija, večerja ob koncertu …

Mesto simfonij, ki odmevajo v ušesih, je tudi mesto simfonij, ki razplamtijo brbončice, da zaplapolajo od navdušenja. Kulinarika v Salzburgu je na visoki stopnji, in ne glede na to, ali se boste odločili za kosilo v pivnici ali prestižni restavraciji, vas okusi, izbrane sestavine in izbor jedi (Avstrijci prisegajo na domače dobrote – vedno povprašajte po lokalnih in sezonskih specialitetah) ne bodo razočarali. In čeprav se zraven dobrega kosila odlično poda kozarec vina, nikar ne pozabite, da v Avstriji varijo presneto dobro pivo. Stiegel Paracelsus bo všeč tudi damam in še kako se prileže ob obilnem obroku. Še namig za malce drugačno kulinarično doživetje: večerja ob Mozartovi glasbi ali najbolj priljubljenih napevih iz filma Moje pesmi, moje sanje. Uživali boste skupaj s turisti z vsega sveta, morda pa boste na oder povabljeni tudi vi … na ples s ‘plemičem’. Poskusite tudi tortico v najstarejši salzburški slaščičarni Tomaselli, kjer strežejo še tako kot v starih časih, po kosilu pa se posladkajte s solnograškim žličnikom, ki se bo stopil v vaših ustih …

 Hangar 7 – fuzija okusov in doživetij

Hangar 7 brain food

Če ste v starem mestnem jedru in njegovi okolici uživali v baročnih stavbah in glasbi, vas bo vzdušje v stekleni kupoli, ki se v soncu sveti kot diamant, Hangarju 7 (naproti glavne stavbe salzburškega letališča), popeljalo v povsem drugi svet. Hangar 7 je last adrenalinskega navdušenca – ustanovitelja in lastnika Red Bulla –, zato si lahko tu ogledujete dirkalne avtomobile, formule, akrobatska letala, helikopterje, najhitrejše male in velike jeklene ptiče. Luksuznega DC6.2, ki je bil last Tita, so pri Red Bullu popravljali in predelovali kar tri leta, in z njim se želi peljati (ali vsaj vstopiti vanj) vsakdo, nam je zaupala stevardesa – vodnica, ki nam je razkrivala konjičke avstrijskega podjetnika in milijarderja Matešića. Čeprav gospod uživa v hitri vožnji, pa se rad predaja tudi kulinariki, ki sliši na ime slow. Ko si boste ogledali vse hitre ‘igračke’, si privoščite počasen zajtrk v spodnjem nadstropju. Ali pa naj vam v restavraciji nadstropje višje postrežejo smart food – kosilo ali večerjo, ki si ju boste zapomnili za vedno. Fuzija okusov, postrežena v ‘fuzijskih’ pogrinjkih, ne bo le paša za oči (fotografiranju hrane, ki vam jo bodo prinesli na mizo, se tokrat ne boste mogli upreti), nos in brbončice, temveč vam bo priklicala ogromno halo in aha efektov. Bi radi še več? Čisto na vrhu steklene ‘palače’ vas čaka večerja v restavraciji Ikarus, v kateri vam bodo postregli najboljši kuhinjski šefi z vsega sveta. Tu vsak mesec kraljujejo drugi okusi z drugo filozofijo in drugim mojstrom. Iz Slovenije je pred tremi leti v Hangarju 7 navduševala Ana Roš, pred dvema letoma pa slavni hrvaški šef Tomislav Gretić. Čez tri mesece, torej novembra, ko si lahko prvič zagotovite rezervacijo, bodo kuhali pod taktirko slavnega Španca  Quique Dacosta, decembra pa bo ‘dirigiral’ Sidney Schutte iz najbolj ekskluzivne restavracije v Amsterdamu: At Librije’s Zusje. Že danes si torej rezervirajte mizo, če boste v Salzburg potovali čez tri mesece ali več, le tako si boste zagotovili zelo posebno kulinarično doživetje (kateri šefi bodo poleg omenjenih kraljevali ob vašem obisku, pa tudi celoten hangar, si oglejte tukaj). Če bi v steklenem hangarju radi le nazdravili, namig za tiste, ki se jim od višine ne zvrti – čisto na vrhu, v kupoli hangarja, je koktajl bar, ki ga odprejo v večernih urah in je kljub cenam, ki segajo visoko v nebo, v hipu napolnjen do zadnjega kotička.

V salzburških gorah visoko med oblaki

Če vas letališča s svojimi značilnimi zvoki in jeklenimi lepotci ne pritegnejo, a ste vseeno radi visoko nad oblaki, vas vabijo gore okoli Salzburga. Tudi brez planinske opreme se lahko povzpnete do 2.000 metrov visoko – gondola za Untersberg (1.856 m) vas bo na primer pripeljala na goro, ki vam bo postregla nepozaben pogled na mesto glasbe in okolico, encijane, sneg …, ter obenem pokazala eno od panoramskih slik iz znanega hollywoodskega muzikala, ali pa vas bo spomnila na pravljico o Kralju Matjažu, ki pri nas spi pod Peco. Po legendi iz dežele Salzburške naj bi tu namreč živel kralj Charlemagne, oče Evrope, ki se bo s svojo vojsko prebudil in pomagal ljudem. Gora Untersberg pa naj bi res imela posebno moč – tako posebno, da jo je pred nekaj leti obiskal Dalajlama …

Če vas bo na Salzburško pot peljala pozimi, nikar ne pozabite na svojo smučarsko opremo – priložnosti za užitke bo belih strminah je tu preveč, da bi se jim lahko uprli, če radi obujete pancerje.

Salzburg je zame najlepši na dveh kolesih

Salzburg in okolico sem imela kot novinarka priložnost raziskovati večkrat: spoznavala sem jo z avtobusom, kombijem, turističnim avtobusom, peš in s kolesom. In prav s kolesom so bila doživetja najbolj … doživeta. Mesto je takrat resnično zadihalo z mano, poti med baročnimi stavbami, drevesi, poljanami cvetja in dih jemajočimi razgledi pa so se najbolj vtisnile v spomin. Kolo si lahko izposodite v hotelu ali v kateri od neštetih izposojevalnic. Čeprav v Mozartovem mestu ni toliko koles kot v Amsterdamu, jih je gotovo toliko, kot je v tem mestu glasbil, če ne še več. Prav tako pa tudi poti, ki vam jih lahko predlagajo na turističnih točkah, na kolesarsko turo pa se lahko odpravite tudi z vodnikom ali turistično skupinico. Le pot si izberite; Salzburžani prisegajo na sedem najlepših, kot pravijo (Tauern ob reki in slapovih, po Mozartovih poteh, Salzkammergut sta si izbrala Franz Jožef in njegova Sissi za poletni oddih, Alpe-Adria, Bajuwaren pelje po najbolj impresivnih predelih Salzburškega, Enns napolni baterije z vožnjo skozi tri prečudovite pokrajine, kolesarjenje po poteh The Sound of Music pa vas pelje po vseh točkah, kjer so snemali film).

Načrtujete izlet v Salzburg?

Pri načrtovanju potovanja v Salzburg si lahko pomagate na uradu turističnih informacij mesta Salzburg. Zelo prijazno in hitro se odzovejo, zato so vam lahko njihovi napotki v veliko pomoč, organizirajo pa tudi različne poti – če boste raziskovali sami, v dvoje ali z otroki. Če želite, da vam kdo pokaže mesto brez nepotrebnih naprezanj, si preprosto izberite turistični avtobus ali kombi z vodnikom (postojanke za turistične prevoznike so vidne po vsem mestu in jih preprosto ne morete zgrešiti), ki vas bo popeljal po poteh filma The Sound of Music, ki bo letos jeseni obeležil svojo 50. obletnico, po Mozarovih poteh ali lepotah mesta z okolico. Ali pa mesto preprosto raziščite sami – z vstopnico Salzburg Card (cene se gibljejo glede na čas trajanja – dan, dva ali tri in sezono, več informacij dobite tukaj). Andreja Remic, odlična vodička po Salzburgu iz AR TUR, svetuje prav nakup slednje: »S to kartico lahko koristite brezplačne javne prevoze, lahko uporabite tudi dvigalo na Mönchsberg ali vzpenjačo do Salzburške trdnjave, prav tako pa si lahko s to kartico privoščite tudi zanimivo panoramsko plovbo z ladjico po reki Salzach … S pomočjo Salzburške kartice lahko koristite tudi vstope v večino najbolj zanimivih muzejev v Salzburgu ter brezplačen vstop v Muzej na prostem – Salzburger freilichtmuseum v kraju Großgmain. V primeru lepega vremena je vsekakor treba izkoristiti tudi možnost brezplačne vožnje z gondolo na goro Untersberg. S Salzburško kartico lahko koristite tudi P+R prometno infrastrukturo in prihranite tudi z njo, v mestu Salzburg so namreč parkirišča in parkirne hiše zelo dragi, avtobusne linije pa so dobro omrežene in zelo pogoste.

Na Salzburgfestival – še je čas!

Vas mesto glasbe kliče s svojim festivalom? Čim prej si zagotovite vstopnice – festival traja do 30. avgusta. Cene se gibljejo glede na prestižnost koncerta (od 5 do 430 evrov); vse koncerte pa si lahko brezplačno ogledate tudi na velikem platnu na trgu pod trdnjavo.

 

Salzburg z otroki

Če boste v Salzburg potovali z otroki, predlagam nekaj drugačnih raziskovanj, v katerih boste uživali tudi vi. Prelevite se v malega Mozarta, otroke in Marijo iz filma Moje pesmi, moje sanje, nujno pa obiščite živalski vrt, rudnik solilutkovno gledališče v Marionettenteatru, muzej igrač in hišo Natura. Več idej za  raziskovanje Salzburga z otroki, ki sem jih podrobneje zapisala za revijo Jana, pa preberite tukaj.

 

2 komentarja

Dodaj odgovor