(moja) Knjiga za punce in tudi njihove starše

Saj smo punce

Naslovnica knjige Saj smo punce

Saj smo punce je knjiga, ki sem jo napisala vsem puncam (in tudi njihovim staršem), točno takšna, kot bi si jo želela jaz, ko sem začela stopati v najstniška leta. Je priročnik, ki s tenkočutnostjo, razumevanjem in prijateljskim jezikom nagovori punce, ko jih začnejo zanimati spremembe na njihovem telesu in jim življenje v trenutku nasuje tisoče vprašanj, novih nalog in vlog ter spravi v obup še njihove starše. Skozi svoje pisanje ves čas poudarjam, da je najpomembneje, da punca sprejme samo sebe in svet okrog sebe takšen, kot je, le tako bo lahko srečna in le tako bo lahko najstniški čas lep, brezskrben in bo spoznavanje sveta zunaj objema družine prijetno in varno.

Najboljše za hčerko

Pisanja knjige sem se lotila z mislijo na svojo hčerko. V uvodu za starše sem napisala: “Hčerki bi rada dala najboljšo popotnico, tako kot vsak starš, zato sem to knjigo napisala z vso skrbjo, zajela vsa pomembna vprašanja, povezana z odraščanjem, in se trudila, da dekleta dojamejo, da je njihovo življenje navsezadnje odvisno le od njih. Zdaj zanje še skrbimo starši (in učitelji v šolah), a če bodo zdaj pognale trdne temelje, bodo lažje šle tako čez puberteto kot stopile v svet odraslih.”

Priročnik, ki ga je podprlo 15 slovenskih strokovnjakinj

Pri nastanku knjige je sodelovalo 15 slovenskih strokovnjakinj, saj se kot avtorica zavedam, da tudi najpreprostejša vprašanja terjajo odgovore, ki temeljijo na strokovnih temeljih: “Pomembno se mi je zdelo, da knjigo napišem v sodelovanju s strokovnjakinjami (ženske zato, ker punce po navadi lažje zaupamo ženskam; le katera je bila tako pogumna, da je šla na prvi ginekološki pregled k moškemu, se slekla pred dermatologom ali o svojih nažiranjih govorila z moškim)? Poleg tega lahko v 15 čudovitih ženskah, s katerimi z veseljem sodelujem tudi pri pisanju člankov, deklice lahko najdejo zaupnice, se z njimi poistovetijo, v njih najdejo moč. Ko sem pisala to knjigo, sem se iz pogovorov z njimi tudi sama naučila marsičesa novega in verjamem, da je v njej skrito kakšno spoznanje ali namig tudi za vas – morda se bosta v najtežjih trenutkih lahko tudi s to knjigo in skodelicama zdravega čokoladnega pudinga s svojo punco zbližali in se nasmejali.”

Teme, ki pritegnejo

Velik del priročnika je namenjenega telesnim, čustvenim in duševnim spremembam v najstništvu, dobri samopodobi, iskanju sebe, svojega sloga, spoznavanju, kako najbolje poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje, pa tudi temu, kako z denarjem, kako poiskati pravi šport ali celo poklic zase, kako načrtovati nepozabne počitnice, kako ubežati dolgčasu in kje lahko punce ali njihovi starši najdejo posamezne inštitucije ter strokovnjakinje.

Poudarek na pozitivni samopodobi

Skozi svoje pisanje ves čas poudarjam, da je najpomembneje, da punca sprejme samo sebe in svet okrog sebe takšen, kot je, le tako bo lahko srečna in le tako bo lahko najstniški čas lep, brezskrben in bo spoznavanje sveta zunaj objema družine prijetno in varno.

O knjigi so zapisali:

Bukla

“Dobro je, da se imajo punce takrat kam zateči. Avtorica in sodelujoče strokovnjakinje s svojimi prispevki sporočajo: ‘Punce, v redu ste take, kot ste!’ ”

Sensa

“… Sensina novinarka in redaktorica Petra Arula, ki s tenkočutnostjo, razumevanjem in prijateljskim jezikom nagovori punce, ki jih začnejo zanimati spremembe na njihovem telesu in ko jim življenje v trenutku nasuje tisoče vprašanj, novih nalog in vlog ter spravi v obup še njihove starše.”

Elle

” ‘it’ kos za vse šolarke”

Gorenjski glas

“Glavno sporočilo knjige, ki zajema teme, kot so šola, prijateljice, zaljubljenost, menstruacija, starši, žepnina, ličila, je, da so dekleta super takšne, kot so in naj se ne skušajo spremeniti, saj je original veliko več vreden od kopije.”

Knjigo lahko kupite tukaj

Dodaj odgovor