Enolončnica – preprosta, poceni, okusna; balzam za želodec in telo

Veliko zelenjave, stročnice in žita. Poln okus, ki ga pričara le enolončnica. In prav enolončnica je za moje telo čisti balzam in ravno pravo krepčilo po pohajkovanju po hribih ali smučanju.

Enolončnica je jed, ki jo obožujeva obe s hčerko (ne, moja hči ne viha nosu nad jedmi na žlico, čeprav bi bila zelo zadovoljna, če bi lahko otepala le sendviče, pomfrit, testenine in sladkarije), pa tudi moji obiski so navdušeni nad to preprosto jedjo, ki je tako polna, da še kruha ni treba drobiti vanjo.

Kako jo pripravim?

Povsem preprosto. Na prekuhanem maslu (če ga nimam, pa na oljčnem olju) prepražim korenčke, da rahlo karamelizirajo, ter por, da zadiši, in zeliščno sol. Potem dam kuhati namočen ječmen in rdečo lečo (rjava, predvsem pa črna leča preveč obarva enolončnico na temno, kar mi ni všeč). Če kuham toliko enolončnice, da se jo poje naenkrat, dodam še kakšen krompir, v nasprotnem ne (ker ga ni zdravo prekuhavati, saj naj bi se med pogrevanjem krompirja tvoril strupeni solanin). Potem gre v lonec po vrsti najprej trda zelenjava (še malo korenčkov, koleraba), mehkejša zelenjava (na drobne koščke narezani stebli brokolija in cvetače), grah, nato pa še brstični ohrovt, narezan na polovičke ali četrtine (odvisno od velikosti; s hčerko njegov sladkast okus obožujeva, zato nočem, da se v enolončnici izgubi, temveč da lahko zagrizeva vanj), cvetačne in brokolijeve cvetke. Začinim (čisto malo) s sladko papriko, kurkumo, kajenskim poprom ter ne skoparim s provansalskimi zelišči. Ko jo že nalijem v skodelice ali krožnike, jo potresem še s svežim peteršiljem in drugimi dišavnicami, če prav takrat krasijo mojo okensko polico.

Kaj potrebujem?

  • maščobo (prekuhano maslo, najboljši je sezamov ghee, ker da popoln okus)
  • lečo ali grah ali oboje, dobrodošle so tudi druge stročnice, npr. čičerka
  • ječmen, dober okus dajo tudi amaranth, bela kvinoja, bulgurjevi kosmiči
  • korenčki in por, super sta tudi stebelna zelena in koleraba; krompir le, če enolončnico pojemo v prvi seriji (krompirja se ne pregreva!*)
  • brstični ohrovt, brokoli, cvetačo, lahko še vso drugo zelenjavo

Pogrejem jo nežno

Enolončnica je odlična tudi pogreta. Zdi se mi celo, da je drugi in treti dan boljša od prvega, saj se sestavine navzamejo druga druge. Poleti so moje enolončnice redkejše in lažje (po navadi je v njih le ena stročnica in nič žit), pozimi gostejše in krepkejše, vsakič pa je drugačna, odvisno od sestavin, ki so takrat na voljo.

Malica v službi

Tudi za v službo. Če imate v službi čajno kuhinjo, si lahko na hitro pogreješ čudovit obrok, ki ti bo dal energije, vlaknin, nekaj vitaminov in mineralov ter veliko dobrega počutja.

Če obožuješ zelenjavne enolončnice, še namig za krepko bučno juho.
*Odličen prispevek o tem, zakaj se krompir ne pregreva, je napisala Sanja Lončar. Prebereš ga lahko tukaj.

 

 

Dodaj odgovor