Moja alternativna kava s cimetom in kardamomom

Moja alternativna kava s cimetom in kardamomom je nadokusna, deluje proti nemirnosti, razbijanju srca in pomaga k osredotočenosti, uravnava krvni sladkor ter mori celo viruse in bakterije 🙂

Bili so dnevi, ko brez kave nisem mogla … in spet so prišli. Brez kave teh vrstic ne bi pisala. Kava je opojna razvada, ki se je ne morem odvaditi (čeprav mi je to celo uspelo za nekaj let, preden sem dobila hčer in ko je bila še dojenček). A četudi se mi včasih zdi, da mi brez nje živeti ni, bom najverjetneje popila le par požirkov kave, ki je ne znajo pripraviti dobro, jo zažgejo, jo dvakrat spustijo skozi filter (če opazite takšno goljufijo, naj vam bo jasno, da je niste dolžni plačati, še manj pa vam jo priporočam piti, saj je takšna brozga strupena) … No, rada imam dobro kavo. Brez sladkorja (ki povsem izniči njen okus) in umetnih dodatkov, sirupov in drugih sladkih ‘mašil’, ki prikrijejo okus kave in jo naredijo ‘nekavo’.

Ker pa o kavi obstaja nešteto teorij o tem, ali je dobra za zdravje ali ne, sem se odločila, da bom pila kavo, ki bo mojemu telesu čim bolj koristila. Že pred petnajstimi leti je bila zato v moji torbici vedno škatlica z dvema vrstama prahu, ki sta mojo kavo naredila bolj eksotično in sprejemljivejšo za moje telo.

Cimet za boljšo presnovo, hitrejše delovanje možganov, miren želodec …

Ko sem po kavi začela posipati cimet, se mi je zdela le še slajša. Kmalu so začele za menoj ponavljati sodelavke in v lokalčku zraven službe se je poleg kozarčka s kakavom znašel še en – s cimetom. Zakaj cimet? Moja največja težava, ki mi jo je povzročila kava, sta bila včasih nezbrano beganje misli in občutek, kot da bi mi ‘padel sladkor’. Ko sem prebrala, da cimet uravnava krvni sladkor, sem takoj preizkusila kavo s cimetom. Ko sem se poučevala o cimetu, mi je bil zelo všeč tudi stavek o tem, da pomaga pri obvladovanju želje po sladkem (čeprav tega sama ne morem potrditi; sladic si želim vedno in hrustljavemu piškotku ali tanki ploščici temne čokolade, ki jo postrežejo ob kavi, se le stežka uprem, četudi kavo bogato potresem s cimetom). Cimet naj bi, tako kot kava (kombinacija pa je še boljša), pomagal k uspešnejšemu učenju in razmišljanju, krepil spomin in lajšal opravljanje nalog, ki zahtevajo veliko mero osredotočenosti. Natrijev benzoat, v katerega se presnovi cimet, namreč vpliva na možganske nevrone in zaščiti že obstoječe, zato lahko z njim upočasnimo celo napredovanje Parkinsonove bolezni. In če mi morda kava na prazen želodec (temu se res izogibam) razdraži moj želodček, cimet poskrbi, da zadevico umiri. Cimet naj bi umiril tudi zgago in krče ter odpravil neprijetne občutke v trebušnem predelu, ki so povezani s prekomernim kopičenjem plinov. Za piko na i je cimet antiseptik in sodi med t.i. naravne antibiotike, je odličen vir železa, kalcija, mangana in vitamina C, zato naj bi krepil  imunski sistem, zniževal količino sladkorja in holesterola v krvi ter celo blažil menstrualne bolečine. Ja, cimet je začimba in pol – poleg zelo prijetnega vonja in okusa ima cel kup lastnosti, zaradi katerih bi ga najraje dali v vsako jed. Pa vendar bodimo previdni – cimet je začimba in z njim ravnajmo kot z začimbo ter ne pretiravajmo – pol žličke na dan je več kot dovolj, če jo presežemo, pa si z njim lahko naredimo več škode kot koristi. V moji kavi pristane le dober ščepec (no, včasih dva) cejlonskega cimeta, ker je v njem najmanj kumarina. Če ste še v dvomih glede cimeta zaradi vsebnosti kumarina (ki ga med drugim najdemo tudi v koreninah regrata in kamilicah, svetujem branje članka Sanje Lončar tukaj)

Kardamom – izniči minuse moje kave

Če sem se na cimet privadila zlahka in je okus in vonj moje kave tako rekoč požlahtnil, sem se na kardamom težko navadila. Takrat, pred 15 leti, ga je bilo tudi težko dobiti. Nisem bila vajena ne njegovega vonja ne okusa. Kupila sem takšnega v prahu, ker se mi je zdel prikladnejši. Popila sem kar lepo število kav, preden sem se navadila te svoje ‘oplemenitene kave’, verjetno sem ga takrat v svojo kavo nasula preveč. Danes prisegam na kardamom v semenih – pregriznem lupinico in njeno vsebino – drobna zrnca – stresem v džezvo, še preden vanjo dodam kavo. Uporabim eno do tri semena, odvisno od velikosti semena in mojih želja. Kavi dajo te majhne kroglice v kombinaciji s cimetom v prahu poln, eksotičen okus, in ko kavo popijem, se kakšna drobcena kroglica kardamoma znajde v mojih ustih. Včasih jo izpljunem, včasih prežvečim (podari mi rahlo osvežilen, eksotičen okus, prepleten z okusom moje kave).

Zakaj sem svoji kavi dodala kardamom?

Ker upočasni delovanje kofeina v krvi in pospešuje presnovo v možganih ter spodbuja osredotočenost, obenem pa omili ali celo prepreči razbijanje srca, ki ga lahko povzroči kava. Kava lahko vzdraži tudi želodčno sluznico, kardamom pa jo varuje, obenem krepi dlesni in osveži dah (zaradi slednjih lastnosti tako rada prežvečim tiste drobne kroglice – vsebino semena kardamoma iz moje kave). Ima, tako kot cimet, ogrevalni učinek, kar je mojemu telesu v mrzlih dneh zelo všeč. Kardamom je tudi začimba, ki pomaga pri urejanju prebave, lajša trebušne krče in bolečine, pomaga zniževati krvni tlak, v njem je veliko antioksidantov, deloval naj bi celo proti depresijam in vnetjem urinarnega trakta, tako kot cimet pa uničuje škodljive viruse, bakterije in glivice. Naj dodam še, da je bogat z železom, vitaminom C, kalcijem, magnezijem in kalijem. Sanja Lončar v knjigi Ščepec rešitve poleg cimeta, ingverja in klinčkov predlaga vsebino enega plodu kardamoma ali za noževo konico kardamoma v prahu.

Z riževim mlekom, prosim

Svojo kavo pijem z riževim mlekom, včasih pa si sama naredim lešnikovega ali mandljevega. A tudi z riževim je prava poslastica, crtljanje v veliki skodelici, ki me spremlja vse dopoldne, je dar dela od doma. Moja alternativna kava pa gre rada z mano tudi na pot, saj sem si priskrbela čudovito ekološko skodelico iz bambusa, in tako lahko pijem svojo kavno čarovnijo, medtem ko lovim nove kilometre.

 

Čeprav torej ob izgorelosti, s katero se srečujem že štiri leta in ki me je v zadnjem letu skoraj povsem ‘dotolkla’, kavo odsvetujejo, pijem vsaj alternativno kavo, ki omili delovanje navadne kave. Pa še všeč mi je, ta moja alternativna kava:) Ko sem v najboljši kondiciji, pa se ji vseeno odrečem in raje popijem moj zeleni smuti, recept najdeš tukaj.

Dodaj odgovor