PISANE OSREČEVALNICE

Pisane osrečevalnice

PISANO, Ustvarjanje vsebin in izpopolnjevanje, Petra Arula, s. p.,

–  projekti za otroke, starše, družino, družbo, srečnejši svet

Aktualni dogodki na Facebooku: Petra Arula Pisano; Petra Arula

Instagram: Petra Arula

TELESNO IZRAŽANJE SKOZI DOMIŠLJIJO

Naučimo otroka slišati svoje telo, čustva in misli. Naj se spoznava, sprejema in vzljubi skozi pisan pravljični svet, prežet z domišljijo in ljudskim izročilom.


JOGICA – pravljično-igriva joga za otroke

Jogica je zabaven način, ki privede otroka do razvoja pomembnih veščin v spodbudnem in netekmovalnem okolju, kjer skozi igro, pravljico, ples ali petje vstopi na pot raziskovanja samega sebe in predvsem zavedanja svojih občutkov ob tem.

V domišljijskem svetu Jogice skozi igro spoznava osnove joge, prilagojene otroškemu telesu, ob čemer se uči pravilno dihati, osvaja tehnike sproščanja, izvaja telesne vaje in tako ohranja elastično telo, krepi moč, popravlja slabo držo, izboljšuje koordinacijo, se vedno bolj zaveda svojega telesa in gibov v prostoru, obenem pa povezuje dihanje in se zaveda duševnih stanj ter se nauči umiriti.

KJE in KDAJ?       Knjižnica Radovljica, vsak petek 16.30-17.15 (začnemo 20. 9.)

JOGICA  ZA DOJENČKE

Mamice se na Jogici za dojenčke sprostijo in povežejo s samimi seboj, naberejo novih moči ter se posvetijo dojenčkom, ki jih masirajo, delajo vaje raztezanja in z različnimi pristopi krepijo občutke zaznavanja telesa svojega dojenčka v prostoru. Če je masaža ali kakšna vaja preveč izčrpavajoča, se najmlajši lahko tudi sredi vadbe pogostijo pri mamicah. Tu je dovoljeno vse – pomembno je le, da nam je lepo.

Da mamice odidejo z Jogice sproščene in polne energije, je konec Jogice kot češnja na smetani in ga mamice še posebno obožujejo: spet se posvetimo le njim – čaka jih sprostitev z energetskim dvigom.

KJE in KDAJ? Knjižnica Radovljica, vsak petek 15.30-16.15 (začnemo 20. 9.) in Citypark Ljubljana – otroško igrišče, vsak četrtek 9.00-9.45 (dojenčki – kobacajčki) ter 10.00-10.45 (dojenčki, ki še ne kobacajo – od 2 mesecev naprej, če si želiš, pa lahko prideta že tudi prej;)

PLESNO-PRAVLJIČNE URICE

Z notami ljudskega izročila

To so urice, v katerih se potopimo v domišljijski svet, ki ga oblikujemo s svojimi telesi, s katerimi raziskujemo sebe, svoj prostor, drug drugega, pa ritem in glasbo ter potujemo po pravljicah, domišljiji … Pripovedke, bajke, basni, igre in pesmi izhajajo iz slovenskega ljudskega izročila, preko katerega otrok spoznava ljudske plese in običaje.

Koncu tečaja sledi nastop, ki ga pripravimo skupaj z otroki.

KJE in KDAJ? Citypark Ljubljana – otroško igrišče, vsak torek 16.30-17.15

USTVARJALNICE

Z notami ljudskega izročila

Na Ustvarjalnicah otroci ustvarjajo z materiali (uporabljamo čim več naravnih materialov in tistega, kar najdemo v naravi, prilagajamo se letnim časom, recikliramo …) Vsaka Ustvarjalnica se začne s pripovedko, bajko ali basnijo iz ljudskega izročila, o kateri se nato pogovorimo. Sledi ustvarjanje – otroci raziskujejo možnosti ustvarjanja, razpredejo svojo domišljijo in naredijo svojstvene izdelke iz materialov, ki so jim na voljo, vsebina pa je povezana s pripovedko.

Ustvarjalnice in plesno-pravljične urice so povezana in hkrati popolnoma samostojna dejavnost; isti otrok lahko obiskuje obe ali le eno. Tisto pripovedko, basen, bajko, ki jo bomo obravnavali v določenem tednu na Ustvarjalnicah, bomo v istem tednu doživljali tudi na plesno-pravljičnih uricah. Izdelke, ki bodo nastali na Ustvarjalnicah, bodo otroci lahko uporabili kot pripomočke pri plesnem izražanju in igranju, kar bo otrokom, ki bodo obiskovali obe urici, širilo zavest o vsestranskem izražanju, različnem dojemanju pripovedk in uporabnosti izdelkov, ki so jih ustvarili popolnoma sami, ‘plesalcem-igralcem’ pa dalo večjo možnost izražanja in zavedanje, kaj vse in kako lahko uporabijo kot pripomoček pri svojem izražanju.  

 

ČUSTVENA POTOVALNICA  (zgodbe, ki zdravijo)

Kresnička

Čustveno potovanje skozi pravljico, kjer spodbujamo posamezna čustvena stanja, jih osveščamo in spoznavamo, da posamezno čustvo nismo mi, temveč naše čustveno telo.

Kresnička je pravljica, ki ji dodamo močan čustveni prizvok. Tako močan, da ga ob pravljici doživljamo, občutimo, slišimo, vidimo, vonjamo, okušamo – zaznavamo z vsemi čuti, s celim našim bitjem. Včasih le sede, ob poslušanju pravljice, drugič zelo aktivno – ko naša telesa ob zgodbi postanejo čustva in zaplešejo njihov ples, skačejo, rjovejo ali zapojejo čudovito pesem ptička kraljička, ko barvice šepetajo in ko pesmi primejo za čopiče …

In ko poči lonec in je za tisti dan čustvene pravljice konec, se ta šele začne rojevati – v čisto pravi dan, ki je vsakdan, a vseeno drugače – vedno bolj ozaveščeno, saj se otroci svojih čustev vedno bolj zavedajo in zato z njimi tudi vedno lažje zaživijo.

Posebne Kresničke pripravljamo tudi le za starše ali za družine.

 

PROGRAM ZA NAJSTNIKE

Najst

Meni se pa dogaja puberteta

Program, narejen izključno za najstnike.

Svež, drugačen, prilagojen eni najbolj občutljivih razvojnih stopenj.

Najst je program za najstnike, ki ga mladi obožujejo! Brez zavor in brez olepševanja v njem obravnavamo vse teme, povezane z obdobjem odraščanja – najprej razmišljamo o sebi, spoznavamo svoj notranji svet in zunanje spremembe na svojem telesu, potem preidemo na odnose. Od staršev, prijateljev, sorojencev do šole, konjičkov, najrazličnejših zanimanj  – vse skozi izkustvene delavnice, ki najstnike ves čas motivirajo, da je druženje zabavno, navdihujoče in prijetno.

 

BRANJE ZA PUNCE IN NJIHOVE STARŠE

Saj smo punce (in To je moje leto)

Napisala: Petra Arula
Ilustracije: Mojca Krajnc
Urejanje: Petra Fröhlich

Založba: Tehniška založba Slovenije, 2012
mehka vezava, 152 str.
Mere: 20,5×17 cm, 393 g
ISBN: 978-961-251-357-3
RAZPRODANO, poišči v svoji knjižnici

Najboljše za hčerko

Priročnik (ter rokovnik), ki s tenkočutnostjo, razumevanjem in prijateljskim jezikom nagovori punce, ko jih začnejo zanimati spremembe na njihovem telesu in jim življenje v trenutku nasuje tisoče vprašanj, novih nalog in vlog ter spravi v obup še njihove starše. Skozi svoje pisanje ves čas poudarjam, da je najpomembneje, da punca sprejme samo sebe in svet okrog sebe takšen, kot je, le tako bo lahko srečna in le tako bo lahko najstniški čas lep, brezskrben in bo spoznavanje sveta zunaj objema družine prijetno in varno.

Pisanja knjige sem se lotila z mislijo na svojo hčerko. V uvodu za starše sem napisala: “Hčerki bi rada dala najboljšo popotnico, tako kot vsak starš, zato sem to knjigo napisala z vso skrbjo, zajela vsa pomembna vprašanja, povezana z odraščanjem, in se trudila, da dekleta dojamejo, da je njihovo življenje navsezadnje odvisno le od njih. Zdaj zanje še skrbimo starši (in učitelji v šolah), a če bodo zdaj pognale trdne temelje, bodo lažje šle tako čez puberteto kot stopile v svet odraslih.”

Priročnik, ki ga je podprlo 15 slovenskih strokovnjakinj

Pri nastanku knjige je sodelovalo 15 slovenskih strokovnjakinj, saj se kot avtorica zavedam, da tudi najpreprostejša vprašanja terjajo odgovore, ki temeljijo na strokovnih temeljih: “Pomembno se mi je zdelo, da knjigo napišem v sodelovanju s strokovnjakinjami (ženske zato, ker punce po navadi lažje zaupamo ženskam; le katera je bila tako pogumna, da je šla na prvi ginekološki pregled k moškemu, se slekla pred dermatologom ali o svojih nažiranjih govorila z moškim)? Poleg tega lahko v 15 čudovitih ženskah, s katerimi z veseljem sodelujem tudi pri pisanju člankov, deklice lahko najdejo zaupnice, se z njimi poistovetijo, v njih najdejo moč. Ko sem pisala to knjigo, sem se iz pogovorov z njimi tudi sama naučila marsičesa novega in verjamem, da je v njej skrito kakšno spoznanje ali namig tudi za vas – morda se bosta v najtežjih trenutkih lahko tudi s to knjigo in skodelicama zdravega čokoladnega pudinga s svojo punco zbližali in se nasmejali.”

Teme, ki pritegnejo

Velik del priročnika je namenjenega telesnim, čustvenim in duševnim spremembam v najstništvu, dobri samopodobi, iskanju sebe, svojega sloga, spoznavanju, kako najbolje poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje, pa tudi temu, kako z denarjem, kako poiskati pravi šport ali celo poklic zase, kako načrtovati nepozabne počitnice, kako ubežati dolgčasu in kje lahko punce ali njihovi starši najdejo posamezne inštitucije ter strokovnjakinje.

Poudarek na pozitivni samopodobi

Skozi svoje pisanje ves čas poudarjam, da je najpomembneje, da punca sprejme samo sebe in svet okrog sebe takšen, kot je, le tako bo lahko srečna in le tako bo lahko najstniški čas lep, brezskrben in bo spoznavanje sveta zunaj objema družine prijetno in varno.


BREZPLAČEN PROGRAM ZA MAMICE IN NOSEČNICE

Mamice sprašujejo – strokovnjaki odgovarjajo

Za mamice in nosečnice (ter radovedne očke, sodobne babice in vedoželjne varuške) pripravljamo kakovostna srečanja s slovenskimi strokovnjaki z najrazličnejših področij – od zdravja, dobrega počutja, priprav na porod do naravne nege, vzgoje … Na vsa srečanja so mamice vabljene skupaj z dojenčki – tu nikogar ne moti, če med predavanjem dojijo, previjajo … saj je v prvi vrsti pomembna povezava mama-otrok.

KJE in KDAJ? Knjižnica Radovljica – vsaka 2. sreda v mesecu ob 10.00. Več na www.rad.sik.si/

PISANJE, UREJANJE, LEKTORIRANJE BESEDIL IN GRAFIČNE REŠITVE

Hitro in kakovostno pišemo, urejamo in lektoriramo najrazličnejša besedila ter pripravimo publikacije – poskrbimo tudi za oblikovanje in tisk. Super ekipa, s katero se lahko dogovorite skoraj vse.


KONTAKT

E-naslov: petrinaposta@gmail.com

Telefon: 040 383 383

FB: Petra Arula