CAMINO – Od suženjstva do svobode

Knjiga Od suženjstva do svobodeKnjiga, ki mi je odprla srce. Tudi določene rane, ki sem jim posvetila pozornost. Ne ignoriram jih več in tudi ne vrtam po njih, tako kot sem delala včasih, temveč jih skrbno negujem. Ko sem prebrala Petrino knjigo, sem začela delovati. Če je avtorica lahko naredila tako velike premike, lahko naredim tudi jaz veliko manjše. Od takrat sem tudi sama začela razčiščevati in počutim se vedno lahkotnejša, vedno lepše odnose imam z ljudmi okoli sebe, čeprav jim veliko bolj nazorno kažem in govorim, kako se počutim.

Premišljujem, zakaj je knjiga tako močno vplivala name. Morda zato, ker je Petra Škarja slovenske gore list, torej tako podobna meni, najverjetneje tudi tebi … In hkrati tako drugačna, od mene vsekakor pogumnejša v mnogo pogledih. Ker je boleče iskrena, ker si upa pred vsemi vrtati do konca in naprej … pa se nima za modro, modre raje citira. Ker je skromna, a se hkrati zaveda svoje vrednosti.

Slavospev Caminu

Čeprav pripoved ni lirična, se me je Camino še bolj dotaknil. Ko sem zadnjič hodila mimo zlatih travnikov, ki jih je barvalo sonce in jih je kuštral veter, sem pomislila, da je tako na Caminu. Zdaj še bolj vem, da me kliče. Da moram iti. Začela ga bom kar v Sloveniji – še te počitnice se z nahrbtnikom na rami odpravim za par dni na pot. Da za začetek vsaj občutim.

Kaj o knjigi pravi avtorica – Petra Škarja?

To je knjiga za vse, ki ste si kdaj želeli odložiti težka bremena preteklosti. Pisala se je 13 let. Oziroma 24 let. Le spisana je bila na in po Caminu. Na poti, ki mi je predstavljala osebni prehod. Prehod iz lastnega suženjstva do svobode, suženjstva kot posledice travme iz otroštva, s katerimi posledicami sem se borila vse do sedaj. Pripravljena sem bila iti na konec sveta, da se rešim teh okov, ki so postajali vse težji in težji in pod katerimi bremeni sem klecala spet in spet. In prav to sem storila. Šla na konec sveta (Fisterra) iskati preprosto – lahkotnost in svobodo!

Camino je narava, katere del postaneš. Camino je čas, ki ga imaš, da spoznaš sebe. Camino so ljudje, ki jih srečaš, kjer te vsakdo na svojstven način obogati. Camino je pristnost – narave, življenja, odnosov. Camino je odločitev, da boš v življenju nekaj spremenil. In Camino je še nekaj, kar ni moč opisati, ampak lahko le doživiš. Več na www.petraskarja.com/camino-od-suzenjstva-do-svobode/

Moj intervju s Petro Škarja

S Petro sva v intervjuju, ki je bil najprej objavljen v reviji Jana, zdaj pa ga najdete tukaj, bolj malo govorili o Caminu in bolečih ranah, ki jih vsak nosi s seboj po svoji poti, veliko pa o tem, kar se nama zdi, da bi Slovenci morali vedeti, da bi (za)živeli lepše. Vabljeni k branju.

Intervju Petra Škarja | Petra Arula | Govori se

Dodaj odgovor