Krepka bučna juha

Juhej, ste že našli svojo bučo? Bučna juha vam ne uide, če ne boste zavrgli notranjosti, ko boste dolbli, ustvarjali in delali smešne ‘obraze’. Ko bodo namreč vse buče izrezljane, boste lačni … meso buče je slastno, okusno in barvito – idealno za bučno juho. Zato skrbno ločite meso od pečk (slednje lahko razprostrete po pekaču, pokapate z olivnim oljem, po želji posolite in pečete na nizki temperaturi v pečici, da se presušijo).

Krepka bučna juha – sestavine

Moja bučna juha je danes nastala iz manjše buče, 2 žlic rdeče leče in dveh žlic tribarvne kvinoje (če vas motijo drobne črne hrustljave pikice, jo zamenjajte za belo kvinojo ali amarant), pol žličke bučnega olja in bučnih semen ter zeliščne soli.

Krepka bučna juha – priprava

Z vročo vodo sem skrbno sprala tribarvno kvinojo (več o tej inkovski sveti rastlini + okusen recept je tukaj), jo skupaj z rdečo lečo kuhala v vreli vodi in medtem olupila ter narezala bučo ter jo dodala v vrelo vodo. Solila sem z zeliščno soljo in ko je bila buča mehka (kvinoja in leča pa tudi), je bilo moje kosilo gotovo. Vse skupaj sem pretlačila s paličnim mešalnikom in nalila v krožnik ter dodala malo bučnega olja – za sladek okus, ki da bučni juhi piko na i, otroke pa razveseli, ker že iz ene same kapljice lahko z njim narišejo strašilo, pajka ali pajkovo mrežo. Seveda si lahko kapnejo še eno kapljico za še več ustvarjalnosti (le pazite, da se jim v juho ne zlije pol steklenice  olja… še prehitro se zgodi, zato predlagam, da jim bučno olje odmerjate po žličkah). Potresla sem še z bučnimi semeni in uživala v aromi, barvi in vonju.

Če sem prehlajena ali mi ustreza malo pikanten okus, na koncu dodam pikico kajenskega popra ter ščep timijana in origana.

Za na pot

Krepka bučna juha je zame najboljša malica in kosilo, ko cel dan hitim naokoli – zvečer narežem bučo in namočim rdečo lečo ter kvinojo ali amarant, zjutraj pa vse skupaj samo stresem v vrelo vodo, solim in preden grem od doma, pretlačim ter nalijem v termo posodo za čaj. Potem jo cel dan po malem srkam iz lončka ‘za čaj’. Zdi se mi, kot da je krepka bučna juha v napornem in hitečem dnevu balzam za moj želodec in vsesplošno počutje … Zame v mrzlih dneh, polnih stresa in hitenja, ni boljšega kosila.

 

 

Dodaj odgovor