Hitro kosilo – kvinojin krožnik

Za kuhanje si po navadi ne vzamem prav veliko časa. Najraje si pripravim  kosilo, ki je okusno, zdravo, polnovredno, iz svežih sestavin in hitro pripravljeno. Danes je bilo moje hitro kosilo – kvinojin krožnik.

V trgovini mi je pred nedavnim v oči padla mešanica iz črne, rdeče in bele kvinoje. Tri barve – trije dopolnjujoči se okusi. Pripravila sem jo s sezonsko zelenjavo in rukolo – moje kosilo ni zahtevalo več kot 10 minut priprave. Njami, hitro kosilo – kvinojin krožnik.

Zakaj kvinoja?

Trudim se jesti čim bolj zdravo. Kvinoja se mi je od nekdaj zdela zanimiva sestavina zelenjavnih juh in enolončnic ter del polnila za polnjeno zelenjavo,  saj je jedem dala poseben okus, mojemu telesu pa obilico železa, magnezija, kalcija in fosforja ter beljakovin, a kot samostojna priloga, pa tudi v solatah, mi ni preveč dišala. Vseeno sem ob trobarvni kvinoji naredila drugače. Še dobro, da sem poslušala intuicijo, ker je nastal obrok, ki ga zdaj obožujem jaz, moja hči in obiski – kvinojin krožnik.

Zelenjava z vrta

Zraven kvinoje sem za hitro kosilo – kvinojin krožnik naredila gosto paradižnikovo omako in krožnik obložila še s pikantno rukolo z maminega vrta. Za moj okus popolna harmonija! Poskusi, morda bo všeč tudi tebi.

Recept za hitro kosilo – kvinojin krožnik

Pod tekočo vročo vodo dobro splakni kvinojo (predlagam cedilo z najmanjšimi luknjicami), da spereš saponine (naravno prevleko rastline proti zajedalcem). Skuhaš je lahko tudi nekaj več (v hladilniku lahko kuhano hraniš nekaj dni, porabiš jo lahko npr. za solato naslednji dan za službeno malico). Kvinojo skuhaj po navodilih na embalaži (po navadi se kuha od 10 do 20 minut v vreli vodi).

Medtem ko se kvinoja kuha, naredim paradižnikovo omako. Sama imam rada bolj redke omake, a k tribarvni kvinoji se za moj okus bolje poda gosta in močna omaka, zato sem paradižnikom dodala še malo bio paradižnikove mezge. Najprej sem na oljčnem olju na hitro popražila zelenjavo, ki se mi je tisti dan smehljala iz hladilnika (malo čebule, bučke, paprike, paradižnik, por), dodala paradižnikovo mezgo, sol in začimbe, nato pa še en paradižnik, ki sem ga pred tem ‘spasirala’ v mešalniku. Mešala sem, dokler ni nastala gostljata omaka.

Kuhani in osoljeni kvinoji sem dodala majhno žlico prekuhanega masla (lahko bi bilo tudi navadno maslo ali še bolje – par kapljic orehovega olja), jo premešala, oblikovala na krožnik, čeznjo z veliko žlico preložila omako, okoli pa liste domače rukole. Pomazala sem do zadnjega zrnca male kvinoje.

Kvinoja – mati vseh žit

Nekaj zanimivosti o kvinoji, ki sem jih našla na Wikipedii (več si preberi na https://sl.wikipedia.org/wiki/Kvinoja).

Kvinoja – sveta rastlina

Inki so imeli kvinojo za sveto rastlino – imenovali so jo chisaya mama ali “mati vseh žit”, po pomembnosti v prehrani je bila takoj za krompirjem. Vsako leto je inkovski poglavar ob solsticiju z zlato žlico posadil seme kvinoje. Med španskim osvajanjem Južne Amerike pa so španski kolonisti imenovali kvinojo kot “hrano za Indijance” in celo aktivno zatirali njeno gojenje zaradi njenega slovesa med avtohtonimi nekrščanskimi ceremonijami: konkvistadorji so prepovedali gojenje kvinoje in prisilili Inke v gojenje pšenice.

Kvinoja – koristna za naše zdravje

Pa so se časi obrnili … in leto 2013 je Organizacija združenih narodov razglasila za Mednarodno leto kvinoje. V sodobnih časih je kvinoja postala zelo cenjena zaradi svoje hranilne vrednosti in visoke vsebnosti beljakovin (14 do 16 %), čeprav po beljakovinah ne prekaša fižola in drugih stročnic. Prehranske vrednosti kvinoje torej kažejo, da je dober vir beljakovin. Poleg tega je dober vir prehranskih vlaknin in fosforja ter vsebuje visoko vsebnost magnezija in železa. Kvinoja je tudi vir kalcija in široko uporabna pri veganih in tistih osebah, ki ne prenašajo laktoze. Kvinoja je brez glutena in lahko prebavljiva. Zaradi vseh teh značilnosti se kvinoja uvršča med pridelke NASA nadzorovanega ekološkega življenjskega sistema pri poletih.

 

Še več o kvinoji, njenih dobrobitih in receptih (da ne bo na meniju le hitro kosilo – kvinojin krožnik) si preberi tudi na portalu aktivni.si; kjer med drugim piše, da je kvinoja novo živilo prihodnosti in seveda super hrana tako za športnike kot za vegane. Pokukaj na https://www.aktivni.si/prehrana/za-aktivne/kvinoja-odlicen-vir-beljakovin/

2 komentarja

  • Ljuba Olga, najlepsa hvala. Tudi jaz ti zelim vse dobro in veliko zdravja! Ja, zdravje in zdrava hrana sta me od vedno zanimala in ze desetletje sem urednica zdravja na Cosmopolitanu. Torej nekaj ze moram vedeti:). Bom delila cim vec zanimivosti tudi med vas, ki me radi berete

  • Petra❤zivijo.Nisem vedela,da toliko ves o zdravi prehrani..se manj pa,da se tako tudi prehranjujes.
    No..sicer pato imate v familiji.Bravo.Cestitke,da ti uspeva.Bodi skrajno lepo,tako,kot je lepo btati tvoj blog.Moj objem tebi in hcerkici.Olga.❤❤❤

Dodaj odgovor