Feminilnost namesto feminizma – Ženske bomo močnejše le, ko bomo spet v svoji moči, svet pa bo ob ženstveni ženski srečnejši.

Ob 8. marcu, na dan žena, me vedno preletava nešteto misli. Najprej se me dotaknejo spomini na otroštvo, ko mi ni bilo treba k pouku, ker sem skupaj z nekaj sošolci nastopala po tovarnah in trgovinah domačega kraja in osrečevala številne ženske, s katerimi smo v menzi jedli malico, po nastopih pa smo odšli s polnimi vrečami sladkarij v zahvalo. 8. marec je bil res odličen dan in še dobro, da sem ženska, da bom dan žena enkrat lahko praznovala tudi sama, sem si takrat mislila.

Feminizem je oddelal svoje!

Potem je prišla srednja šola. Moja ‘politična’ usmerjenost je bila: feminizem. Ponosna sem bila na to, da sem ženska, da sem močna, da zmorem vse. Ponosna sem bila na vse ženske, ki so se borile za naše pravice – da lahko volimo, se same odločamo o kontracepciji oz. tem, koliko otrok si želimo, kdaj in s kom, si same izberemo moža, da lahko hodimo v službo, si ustvarimo kariero, kakršno si želimo, in se ukvarjamo s stvarmi, ki nas veselijo. Moj najfilmje bil: Flashdance. Glavna igralka, Jennifer Beals, je svojo vlogo odigrala tako popolno, da je ostala moj navdih dolga desetletja. Lahko je bila ‘moški’ – močna in trdna je delala v tovarni skupaj z moškimi, in dovolila si je postati ženska, ko je začela plesati in odplesala v življenje, kakršno si je v resnici želela. Takrat se ji je zgodila tudi ljubezen. Seveda, pravljica s srečnim koncem. Ki me je držala še ves študij, a ob njej se nisem zavedala, da je glavni lik moral sprejeti žensko v sebi ter postati Ženska, da je njeno življenje dobilo novo moč (žensko nežnost) in smisel.

Potem sem se zaposlila in naenkrat videla, da moški kolegi zaslužijo več. Da si me sodelavec ‘nehote’ dotika in mi šef jasno da vedeti, da sem ženska in naj ženskost izkoristim v prid pridobivanja strank. Tisto pisarno sem hitro zapustila, hkrati pa sem nehala praznovati ženski praznik.

Ples v Ženskost

Potem sem tudi sama začela plesati in odkrivati svojo ženskost drugače. Nikoli ne bom pozabila besed učiteljice Jasne Knez, ki nam je govorila, kako ženske na vzhodu živijo svojo ženskost. Ter nam razkrivala, da ni vse tako, kot je videti navzven, našim zahodnim očem. Kot sociologinja in antropologinja sem veliko razmišljala o tem, želela sem si pokukati v njihov resnični svet, zaživeti z njimi. Po drugi strani si tega nikoli nisem upala, bolj domačo sem se počutila v tem, da sem se gnala v delo in razmišljala, kako bom zgradila dom (moja ‘moška’ plat …) in pozabljala na svojo ženskost. A ples me ni spustil … Opazila sem, da Slovenke hodimo trdo. Začela sem se truditi hoditi lahkotneje. Lahkotneje odpreti vrata. Postajati ženska. Čim večkrat obleči krilo in k tem spodbujala vse tiste, ki se lagodneje počutijo v hlačah. Ker takrat drugače hodimo. Se drugače usedemo in imamo mehkejše gibe.

 

Ne feminizem, feminilnost nas bo rešila!

Obenem sem začela spoznavati, da je feminizem sicer dal ženskam volilno pravico in odločanje o svojem telesu, a jim je v svojem razvoju vzel ženskost. Feministke so postajale vedno bolj moški.

Spogledovati sem se začela s feminilnostjo. Z nežnostjo, ki jo imam v sebi kot ženska, s poslušanjem in sledenjem intuiciji, z ljubeznijo, ki ne samo daje, temveč se uči tudi prejemati. Danes spoštujem svoj menstrualni cikel, od svojih krvavitev se učim (če so boleče, vem, da sem se v prejšnjem ciklu preveč gnala, premalo spala, se premalo poslušala …). Hvaležna sem, da sem se rodila v ženskem telesu, da lahko razmišljam po žensko, da imam hčerko in veliko čudovitih prijateljic!

 

“Ko sem mislila, da bom lahko premikala gore le, če bom delovala v ‘zunanji – moški moči’, sem se utrudila. Povsem izčrpala. Zdaj odkrivam svojo ženstvenost in njeno moč, ki je povsem drugačna. In v svoji nežnosti veliko močnejša.”

 

Me, Ženske

Tako zelo si želim, da bi spet našle moč v sebi, da bi lahko postale ženske (in se ne sramovale svojih menstruacij ter zanikale ciklusa, ki nas uči o nas samih, ki nam pomaga, da živimo življenje Ženske – enkrat občutljive (v času pms-a), drugič zaprte vase (v času menstruacije), tretjič seksi in močne (med ovulacijo) … To smo me. In prav zato smo tako čudovite, nepredvidljive, močne v vsakem obdobju. Ko bomo spet postale Ženske, bodo tudi naši moški lahko spet postali Moški. In svet se bo postavil na temelje, v katerih se bosta jin in jang prepletla v čudovito sozvočje Nove dobe. Ko bo lahko Ženska močna v sebi in ko jo bo lahko Moški, močan na drugih ravneh, zaščitil. In obratno.

Naša naloga je, drage ženske, da spet postanemo Ženske. Veselim se z Vami današnjega dne, praznujem ga z vami in vsem nam želim, da spet zaživimo Boginjo Žensko v sebi. What a feeling! Take your passion and make it happen

Če te zanima še več o tem, kako vidim feminizem v visokih petah, preberi, kaj sem napisala za revijo Cosmopolitan.

Lep, sončen 8. marec ti želim!

 

Fotografija: Brooke Cagle Unsplash

Dodaj odgovor